Saker man laddar ner, räknas det som import?

Med dagens internetförbrukning och de mest vanliga hastigheterna ökar så är det allt vanligare att folk laddar ner saker. Detta behöver nödvändigtvis inte heller vara piratkopiering utan en nerladdning av en digitalvara som du köpt online. Det kan vara spel via Steam eller en någon annan programvara som kan säljas i digitalform och inte kräver ett fysiskt lagringsmedium som CD-skivor. Fördelarna med detta är att man kan minska på kostnaden för själva cd-skivorna, fodralen och omslagen. Men faller dessa digitala produkter under import lagar?

download

Om man besöker svenska Wikipedias sida om import så står det att import är ett köp samt införseln av varor över en fysisk gräns. På tullverket finner vi en liknande text, det står nämligen att Import är när en individ eller ett företag tar in en vara ifrån ett land utanför EU. Det står tyvärr inget specifikt om man vad som är import över Internet.

Vissa filmer kan ibland vara regionlåsta eller så är vissa tjänster som Netflix till exempel begränsade beroende på vilket land du bor i. Detta är på grund av licensavtal mellan olika bolag och länder. Att nyttja dessa tjänster är dock inte riktigt en importering utav en vara. Samma sak gäller då du köper spel online. Även om du ibland behöver betala en extra kostnad som ska täcka eventuella skatter så räknas det inte som import.