Privatimportera bil

Att köpa bil utomlands kan lätt verka lockande tack vare den prisskillnad som kan råda. Detta tack vare att det på många andra delar i Europa är relativt låg efterfrågan.

liten bil i låda med packmaterial

Om vi nu antar att man har tagit beslutet att importera sin nästa bil, vad behöver man då tänka på?

Vilken land skall man köpa från

När man väljer var man vill importera bilen från finns det en stor mängd saker  man bör tänka på. För det första så är det fördelaktigt att kunna prata språket, detta kan minska på missförstånden och ge en fördel i förhandlingarna. Tänk dock på att i många länder så pratar de flesta nu hyfsad Engelska vilket kan hjälpa en bra bit på vägen.

Det överlägset vanligaste landet som svenskar importerar bilar ifrån är Tyskland, kanske huvudsakligen för hur praktiskt det är. För det första så ligger det förhållandevis nära och det är aldrig några problem att hitta ett flyg. När man väl har tagit sig ned ditt och hittat en bil så är det dessutom inte speciellt dyrt att frakta hem den. Som nämndes tidigare så kan även språket vara till viss fördel om man har kvar den gamla skoltyskan.

Det skall tilläggas att även utbudet och priserna är bra i Tyskland. Oftast är de även välskötta, även om de gått ett antal mil.

Italien kan huvudsakligen skryta med riktigt låga priser på lyxbilar. Detta på grund av att deras skatt är baserad på vilken effekt motorn har. Även andra kostnader så som bilförsäkringen kan lätt rusa iväg.

Tänk dock på att du måste frakta bilen därifrån, vilket oftast är en dyr historia. Biltransport kostar normalt sett någonstans runt 13 000 kr från Italien till Sverige.

Kvalitén är varierande men även om de har gått få mil så bör man kolla efter eventuella lackskador. Det är något som lätt uppstår efter några turer i någon av de trängre italienska städerna.

 Var köper man bilen?

Att köpa bilen på en etablerad märkeshandlar är alltid säkras. Då de oftast listar online med detaljerade beskrivningar kan affären vara avgjord via telefon redan innan man sätter fot i landet. Köp via privatperson är billigare och kan ge minst lika bra resultat om man innehar all kompetens för en korrekt bedömning själv. Då får du dessutom oftast mer information om bilens bakgrund än vad du skulle kunna fått av märkeshandlaren.

Det finns dock en stor nackdel med med privatköp och det är tiden. Medans en bra märkeshandlare har öppet på dagen och gör det möjligt för dig att under bara ett fåtal dagar besöka en stor mängd handlare så finns privatpersonerna oftast bara tillgängliga på kvällen.

Betalning

Betalningar görs enklast via banköverföring, till skillnad från att köp Euro så är det oftast helt gratis. Detta är något som lätt kan spara dig några tusenlappar.