Misstagen du inte får göra när du importerar

Då man ska komma igång med import är det många saker man behöver gå igenom och tänka på för att minimera risken att gå i någon fälla. Är man väl förberedd så kan man undvika misstag som annars kan bli ganska kostsamma. Nedan följer några ödesdigra misstag som man gärna vill undvika.

Law concept

Att inte skydda sig mot kvalitetsproblem.

Kvalitetsproblem är inte ovanligt vid import från Kina, men oavsett så bör man arbeta aktivt med att begränsa kvalitetsproblemen så att de inte skadar produktens lönsamhet. Ifall produktens kvalitet är för låg så kan den vara olaglig att sälja inom EU.

För att undvika problem måste man ha en strategi för urval av tillverkare, avtal, kvalitetskontroll och leverans.

Att bortse från EU:s direktiv och krav på produktcertifiering

Beroende på vilka produkter man tänkt importera och sälja vidare behöver produkten uppfylla vissa EU-standarder, och man måste försäkra sig om att tillverkaren uppfyller dessa krav.
Några EU-certifieringar är:

  • CE avser elektroniska produkter, cyklar med mera
  • CE EN71 [1,2,3] avser leksaker och fitnessprodukter
  • RoHS avser elektroniska produkter och armbandsur
  • REACH avser plaster och vissa leksaker
  • B1 / B2 avser brandsäkerhet för plast och textilier
  • IPXX klassificering på vattentäthet
  • EMC [Class A & B] avser elektromagnetisk strålning

Att man är otydlig med produktspecifikationen för leverantören.

Man kan aldrig förutsätta att leverantören som man beställer ifrån kommer att tillverka en produkt i enighet med svenska kvalitetskrav och bör därför arbeta ut en tydlig produktspecifikation. Saknas detaljer om produkten och krav på certifieringar, så finns det en risk att man beställer av en leverantör som i själva verket saknar kapacitet att tillverka produkten.

Att avsätta för lite tid

Import är tidskrävande. Se till att ha tillräckligt med tid till förarbetet. Att kolla upp leverantörer, undersöka priser, förhandla och inspektera avtal tar ofta längre tid än själva tillverkningen.

Att missköta importdeklarationen

När produkterna kommer till Sverige ska de importdeklareras, och du som importerar är ansvarig för att varorna som importeras också deklareras på rätt sätt. Om man lämnar felaktiga uppgifter eller glömmer deklarationen så tar tullverket ut ett tulltillägg, och det kan bli en dyr historia. Mer information om importdeklarationen kan du hitta på tullverkets hemsida.