MC

Motorcyklar är fantastiska, snabba och vackra skapelser. De låter dig få känna vindens kraft slita i kroppen eller så möjliggör de att ta sig fram över långa avstånd utan att ta mycket plats. Motorcykeln har funnits i över hundra år och det blir allt med betydelsefull för oss.

Motorcyklar

I västvärlden har motorcykeln blivit ett lyxigt tillbehör i människans vardag eller ens inkomstkälla. Det finns dem som vårdar sina motorcyklar som ett andra barn och tar den på långa åkturer över somrarna. Andra har gått sportvägen och blivit professionella förare. Motorcykelsport blir allt mer populärt och vinstsummorna höjs för varje år. Att vara motorcykelägare är som att klä sig i rockkläder eller inreda sitt hem i shabby chic-stil: det är ett sätt att fysiskt visa sin personlighet och åsikt. Hos oss i väst är motorcykeln ett fritidsintresse eller ett arbete. En lyxvara som vi sparar och tar lån för att få äga.

I kontrast till detta är motorcyklar generiska, endast praktiska saker i östvärlden. Vespor, mopeder och enklare motorcyklar är vardagsmat och ofta det enda enda motodrivna fordonet personen äger i länder som Kina, Indonesien och Indien. Här domineras gatorna av tvåhjulade fordon som är billigare att köpa och i drift. Europa, USA och Japan är biltunga länder eftersom det finns mer pengar att spendera. I början av 2000-talet räknade man fram att det fanns ungefär 37 miljoner motorcyklar i Indien, en siffra som fortsatt att stiga sedan dess. Jämförelse vis så delar Japan och USA på en tredjedel av alla världens bilar: och det finns ungefär 1 miljard bilar på vägarna idag.