Fyrhjulingar och motorcyklar

Att köra fyrhjuling och motorcykel är något som är mycket populärt, kanske framför allt motorcykel, som ju som bekant finns i många olika varianter och utföranden.

ATV

Enligt definitionen så är en motorcykel ett fordon på två eller tre hjul med en motor på minst 50 cc, alternativt ett fordon med två eller tre hjul som är konstruerat för att framdrivas i en hastighet över 45 km i timmen. Motorcyklar finns som sagt i en mängd olika varianter, bland annat sportmotorcyklar, glidare eller Custom vilka är motorcyklar enligt Harley Davidson-typ, off-road-motorcyklar för körning i skog och mark samt roadster och trehjulingar. För motorcykel är det lag på hjälm och du måste även ha ett speciellt körkort för att få köra dem. Beroende på viktklass finns det tre olika körkort: A1, A2 och A. 

Fyrhjuingar, som även kallas ATV, vilket står för ”All Terrain Vehicle”, kan sägas vara en motorcykel med fyra hjul som är till för att köras i alla typer av terräng. I Sverige är det endast tillåtet att köra fyrhjulingar i nyttosyfte ute i terrängen, förutom på speciellt avgränsade banor och liknande. Nyttosyftet kan då vara en resande veterinär eller läkare, om du fällt ett byte under jakt och ska hämta bytet, de som anlägger parker- och friluftsområden. För fjällen gäller andra regler som man kan läsa mer om hos Transportstyrelsen.